18. joulukuuta 2017

Uskallatko unelmoida?

Monille herää otsikosta varmasti mieleen kysymys, miksi en muka uskaltaisi unelmoida? Voiko siinä olla jotain pelottavaa? Pelottavasta en tiedä, mutta joidenkin arvioiden mukaan vain 5% ihmisistä unelmoi ja asettaa itselleen tavoitteita, kun taas 95% elää elämäänsä unelmoimatta ja tavoittelematta mitään erityistä. Tämä tulos yllätti minut todella. Ajattelin, ettei tuo mitenkään voi pitää paikkaansa. Kuitenkin pienellä empiirisellä tutkimuksella löysin lähipiiristäni yllättävän monta ihmistä, joilla ei ole erityisiä unelmia elämässään. Tämä asia sai minut pohtimaan, mitä menetettävää ihmisellä olisi, vaikka hän unelmoisi. Unelmoiminen kun ei aina tarkoita sitä, että sen on välttämättä toteuduttava. On olemassa suuria ja jopa järjettömältä tuntuvia unelmia, joiden ei ole pakko toteutua. Sitten on olemassa myös niitä unelmia, joiden eteen olemme valmiita tekemään ehkä hieman töitä ja asettamaan itsellemme tavoitteita, jotta pääsemme siihen kovasti haluamaamme päämäärään.
Itse olen pienestä tytöstä asti rakastanut unelmointia. Muistan kun nuorena tyttönä piirtelin päivittäin erilaisten talojen pohjapiirustuksia ja suunnittelin, minkälainen olisi unelmieni koti. Selailin sisustus ja rakennuslehtiä ja haaveilin, että jonain päivänä asuisin unelmieni talossa. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä konkreettisemmaksi huomasin unelmieni muuttuvan. Haaveilin naimisiin menosta, lapsista, omasta talosta, autosta ja mistähän vielä. Pian huomasin, että nuo unelmathan ovat jo toteutuneet. Ei se niiden saavuttaminen sitten loppujen lopuksi ollutkaan niin mahdotonta, miltä se silloin aikoinaan tuntui. Olen nähnyt lähipiirissäni ja lähipiirin ulkopuolellakin, kuinka ihmiset ovat saavuttaneet unelmiaan. Se on saanut minut vakuuttuneemmaksi siitä, että on todellakin ok unelmoida ja pyrkiä  myös toteuttamaan niitä. Sain yhteistyön tiimoilta valita itselleni mieluisan kirjan Adlibrikselta. Minun ei kauaa tarvinnut miettiä, minkä kirjan valitsisin. Kirja nimeltä Omannäköinen elämä sopii juuri kuin nakutettu tämän hetken elämäntilanteeseeni. Kirja sopii ihmiselle, joka on tietynlaisessa risteystilanteessa pohtimassa uutta suuntaa elämälleen. Kirja antaa tukea ja rohkaisua omille valinnoilleen. Lisäksi kirja auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Se auttaa asettamaan tavoitteita ja saavuttamaan niitä. Tämä teos sopii oikeastaan kaikille niille, jotka ovat valintojen edessä ja kaipaavat pientä rohkaisua ja apua eteenpäin pääsemiseksi. Itse olen jo löytänyt sen suunnan elämälleni (lähinnä uralle), jota kohti haluan mennä. Kuitenkin tämän kirjan myötä olen saanut eväitä tavoitteita kohti menemiseen ja ylipäätään siihen, että voin rohkeasti toteuttaa itseäni ja tehdä elämästäni sellaista kuin toivon sen olevan. 

Saan monesti puolisoltani kommenttia, että tarvitseeko aina unelmoida, eikö voisi vain elää tässä hetkessä. Tottakai hetkessä eläminen on tärkeää ja myönnän, että välillä itselläni on siinä haastetta, kun olisi niin kova into kaikkeen muuhun. Kuitenkin hetkessä elämisen lisäksi mielestäni on upeaa, että elämässä on tavoitteita, joita kohti mennä. Esimerkiksi emme ole ikinä olleet koko perheellä ulkomailla (viikonloppureissua lukuunottamatta), vaikka olemme molemmat pitkään haaveilleet siitä. Voisin toki voivotella asiaa vuosikaudet ja ajatella, että ei ole varaa, tai ei raaski, tai onko se kaiken vaivan arvoista lähteä ulkomaille perheellä. Helpommalla ja halvemmalla pääsisi kun lähtisi vain itsekseen vaikkapa kaverin kanssa. Kyselin hieman tuttavilta kokemuksia eri maista ja selailin eri majoitusvaihtoehtoja ja laskeskelin budjettia, ja mitä kaikkea nyt matkajärjestelyt vaatiikaan. Ja niin vain kävi, että varasin meille ensi kesäksi matkan majoituksineen kymmeneksi päiväksi Kroatiaan. Sainpa vielä houkuteltua rakkaan siskoni ja hänen miesystävänsä mukaan. Niin huippua! Tämäkään unelma ei olisi käynyt toteen, jos en olisi sitä päättänyt pistää toteen.
Tiedän olevani aika itsepäinen ja päämäärätietoinen luonteeltani. Minulla saattaa yhtäkkiä juolahtaa mieleen ajatus, asia tai esine, jonka haluaisin ja alan vimmatusti miettimään keinoja sen saavuttamiseksi. Joku voi pitää tätä haihatteluna tai ylipäätään turhana ajan tuhlauksena. Itse olen kuitenkin päättänyt, että jos on pienikin toivo, että haaveilemastani asiasta voi jonain päivänä tulla totta, niin minä totta vie silloin olen valmis tekemään töitä sen eteen.  Koen, että jos elämä kulkisi samaa rataa päivästä toiseen, eikä minulla olisi mitään, mitä tavoitella tai mistä haaveilisin, niin varmaan masentuisin. Lisäksi olen huomannut, että jos lähipiirini ei esimerkiksi kannusta minua eteenpäin tai he eivät usko, että tekemäni asiat tuottaisivat jonain päivänä tulosta, niin se saa minut puskemaan kahta kovemmin tavoitettani kohti. Minulle tulee nimittäin palava halu, että haluan näyttää noille epäilijöille, että minä pystyn tähän olivat he mitä mieltä hyvänsä. 

Kannustan kaikkia ihmisiä unelmoimaan ja myös miettimään, miten omia unelmiaan olisi mahdollista saavuttaa. Aseta tavoitteita ja etene vaihe vaiheelta kohti päämäärää. Välitavoitteiden saavuttaminen luo vahvuutta ja uskoa omaan itseensä, ja saa sinut todennäköisesti tavoittelemaan lopullista unelmaasi entistä enemmän. Unelmat voivat olla pieniä tai suuria. Sillä ei ole merkitystä. Pääasia, että ne ovat asioita, joista olet oikeasti haaveillut. Yksi helppo tehtävä, josta unelmoinnin voi aloittaa, on unelmakartan tekeminen. Tämä on ainakin omasta mielestäni todella antoisaa ja kivaa puuhaa. Leikkele lehdistä kuvia, sanoja tai lauseita, jotka vastaavat sitä, mitä elämältäsi haluat. Tee kuvista kollaasi, ja näet tavoitteesi konkreettisesti. Unelmakarttaa on hyvä väliajoin päivittää, sillä unelmat saattavat muuttua, ne voivat toteutua ja tilalle voi tulla uusia. Unelmakartan konkreettinen työstäminen ja sen katseleminen luo uskoa itseensä. 
Tähän loppuun vielä hieman pohdittavaa jokaiselle. Mistä sinä unelmoit? Oletko tehnyt mitään unelmiesi saavuttamiseksi? Mitä menetettävää sinulla on, jos lähdet toteuttamaan unelmiasi? Kannustaako lähipiirisi sinua toteuttamaan omia unelmiasi? Minkälaisena näet elämäsi, kun olet saavuttanut tavoitteesi? *postaus sisältää mainoslinkkejä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti