1. joulukuuta 2017

Miksi kannattaa harrastaa joogaa

Olen nyt vajaa vuoden harrastanut joogaa välillä enemmän, välillä vähemmän. Suurin haaste säännölliselle harrastamiselle on ollut yksinkertaisesti lapset. Teen vaihtelevasti keikkatyötä ja monesti illat ovatkin melko täysiä. Aamuajat ei taas mitenkään onnistu, ellen palkkaa lapsenvahtia. Sitten on lasten ja miehenkin omat harrastukset.Välillä saa kyllä repiä hiuksia päästään näiden arjen aikataulutusten kanssa, mutta sellaista se perheellisenä välillä on. Onko muillekin tuttu tunne? Viime keväänä harrastin jonkin verran hathajoogaa, josta tykkäsin kovasti. Kesällä pidin taukoa joogasta ja nyt syksyllä aloitin uudestaan. Tähän lähelle avattiin syksyllä uusi joogastudio ja olin enemmän kuin innoissani asiasta. Matkan pituus ei ainakaan enää ole este joogassa käymiselle. Olen käynyt nyt yin -tunneilla, yinyang- tunneilla, aromajoogatunneilla sekä vinyasa joogassa, ja voi että olen koukussa! Joogatunnin jälkeinen fiilis on kyllä jotain nin ihanaa. Niin rentoutunut ja rauhallinen olo kehossa jokaisen tunnin jälkeen. Olen välillä käynyt aamujoogassakin viikonloppuisin ja sekin on ihana tapa ikäänkuin herätä uuteen päivään. En oikeastaan edes tiedä, miksi päätin aloittaa joogan. Olen aiemmin ollut todella notkea ja harrastanut joskus telinevoimistelua ja cheerleadingia, jossa notkeudesta oli paljon hyötyä. Lasten tulon myötä sitä ei enää tullut samanlailla ehkä liikuttua kuin ennen ja pian huomasinkin olevani kaukana notkeasta. Olisi ihana saada takaisin se vetreys, joka minulla on joskus ollut. Lisäksi olen huomannut, että minun on todella vaikea rauhoittua kotioloissa. Olen suorittaja tyyppiä ja tuntuu, että minulla on aina päässä lista asioista, joita pitäisi tehdä. Ajattelin, että joogan avulla voisin oppia rauhoittumaan. Ja siinä olen totisesti onnistunut. Joogatunti pakottaa keskittymään vain itseen, omaan hengittämiseen ja liikkeeseen. Lisäksi jokainen tunti on erilainen ja kaikki liikkeet voi tehdä oman tason mukaisesti ilman paineita siitä, että tarvitsisi olla super notkea.
Joogalla on paljon positiivisia vaikutuksia kehoon ja se onkin liikuntamuoto, jota voi suositella kaikille vauvasta vaariin. Alapuolelle olen listannut joogan positiivisia vaikutuksia.

1. Jooga muun muassa parantaa omaa kehontuntemusta, sillä liikkeiden kautta oppii miten oma keho reagoi eri harjoituksiin.

2. Jooga parantaa unenlaatua rentouttavan vaikutuksensa ansiosta. Ihminen nukkuu yleensä levollisemmin, nukahtaa helpommin ja herää aamulla virkeämpänä. Aamujoogalla on tutkimusten mukaan tehokkain vaikutus unenlaatuun.

3. Koska jooga vaikutaa kehon ja mielen hyvinvointiin, se siten myös parantaa meidän vastustuskykyä.

4. Lisäksi joogalla on ruoansulatuselimiin parantava vaikutus, sillä tietyt liikkeet vuoroin puristavat ja venyttävät vatsan aluetta parantaen ruoansulatuselinten verenkiertoa ja puhdistautumista.

5. Jooga parantaa hapenottokykyä. Yleensä joogaan kuuluu oleellisena osana hengitysharjoitukset eli niin sanotut pranayama-harjoitukset. Kun hengitystä oppii käyttämään oikein harjoitusten yhteydessä huomaa valtavan eron kehon hallinnassa. Itselläni on tämä oikeaoppinen hengittäminen vielä melko haasteellinen juttu. Monesti huomaan pidättäväni hengitystä haastavissa liikkeissä tai sitten hengitän liian nopeasti. Uskon, että tämä kuitenkin ajan kanssa helpottuu.

6. Jooga saattaa lieventää kehon kiputiloja. Ihmiskeho ei ole tarkoitettu istumaan paikallaan montaa tuntia putkeen, vaan se on tehty liikkumaan. Kun keho ei saa tarpeeksi monipuolista liikestimulaatiota se reagoi jäykistämällä sidekudosta. Joogaliikkeet voimistavat ja venyttävät samanaikaisesti. Tämä antaa keholle liikeärsykettä ja hoitaa kudoksia samalla.

Pinnallista tai ei, niin itselleni treenimotivaatiota luo hyvät, laadukkaat urheiluvaatteet. Olenkin pitkään etsinyt kaupoista kivoja joogaan sopivia vaatteita, mutta tuntuu, että valikoima niiden osalta on aika suppea. Nyt löysin pitkästä aikaa todella kivoja paitoja Soc merkiltä, joka on hinta-laatusuhteelta todella laadukas urheiluvaatemerkki. Suhteessa edullisempi kuin monet muut merkit ja lisäksi vaatteet todella kestävät käytössä. Omat suosikki jumppahousuni ovat Socin ja olen valehtelematta käyttänyt niitä monta vuotta, eikä ne juurikaan ole kuluneet. Nettikauppojen osalta joogavaatteita myy esimerkiksi Pilateskauppa, josta löysin aivan ihania housuja!! Erityisesti Moonchild Leggins - New Elements housut ovat mielettömän kauniit. <3
Mielelläni kuulisin muista hyvistä nettikaupoista, jos sieltä löytyy muita joogaajia? Ja mistä ylipäätään hankitte urheiluvaatteita? Ajankohtaiset postaukset näet seuraamalla Facebook sivujani täältä.

                                 
*kuvat Jesse Kainulainen
**postaus sisältää affiliate-linkkejä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti