5. joulukuuta 2017

Helppo ohje ihanaan raakasuklaaseen

Yksi suurimmista heikkouksistani on suklaa. Joulua kohti mentäessä suklaan kulutukseni kokee joka vuosi eksponentiaalisen kasvun, jolle ei loppua näy. Asiaa ei helpota yhtään se, että kaupat pursuaa mitä herkullisemman näköisiä suklaakonvehteja. Pitäisi oikeasti kulkea kaupassa laput silmillä, jotta välttyisi turhilta houkutuksilta. Eikä siinä mitään, jos osaisi nauttia pienissä määrin ja kohtuudella suklaata, mutta meikäläiseltä se ei vain onnistu. Tavallinen suklaa ei ole mitään järin terveellistäkään. Suklaa koostuu sokerista, maitojauheesta, lisäaineista ja kasvirasvoista. Suklaan valmistuksessa kaakaopapu paahdetaan, eikä sillä ole enää sen jälkeen juurikaan terveyshyötyjä. Raakasuklaalla puolestaan on. Itse tutustuin raakasuklaan valmistukseen muistaakseni pari vuotta sitten kun katselin Jaakko Halmetojan videoita netistä. Silloin valmistin usein raakasuklaata, mutta jostain syystä se kuitenkin unohtui. Nyt taas olen tänä syksynä tykästynyt raakasuklaan tekoon ja kehitellyt muutamia uusia reseptejä, jotka haluaisin jakaa kanssanne. 
Raakasuklaa on kaakaopavuista koostuva prosessoimaton suklaa, joka sisältää magnesiumia, flavonoideja, B- ja E-vitamiineja, oleiinihappoa, kuituja ja proteiinia. Itse käytän raakasuklaan valmistukseen yleensä raakakaakaojauhetta, kaakaovoita, vaniljajauhetta, suolaa, kookossokeria sekä lucumaa. Ajatella, että raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa 10 prosenttia kaakaon painosta on antioksidantteja. Mustikkaahan tunnetusti pidetään antioksidanttirikkaana marjana, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Mikä terveyspommi siis! Lisäksi raakakaakaolla on lukuisia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, joista alla lueteltu muutamia. 

-Raa'assa kaakaossa olevat polyfenolit auttavat ehkäisemään LDL-kolesterolin hapettumista, joka antaa keholle suojaa sydäntauteja vastaan. Polyfenolit myös tihentävät verta, joka ehkäisee sydänkohtauksia. 

-Raakakaakao on ravinnerikkain magnesiumin lähde. Magnesium vaikuttaa vahvasti aivojen toimintaan.

-Raakakaakao sisältää fenyylietyyliamiinia, jota vapautuu aivoissa kun ihminen ihastuu.

-Raakakaakao sisältää teobromiinia, joka vaikuttaa kehossa piristävästi pitkäkestoisesti. 

-Raakakaakaossa on anandamidia, joka tuottaa ihmiselle hyvää oloa, parantaa muistia ja poistaa masentuneisuutta. Anandamidi on aine, joka tuottaa urheilijalle hyvän olon urheilusuorituksen jälkeen.

-Raakakaakossa on serotoniinia, joka on aivojen välittäjäaine, joka auttaa estämään masennusta ja ahdistuneisuutta.  
Eli nyt ei muuta kuin nauttimaan raakasuklaata, nyt kun kerran siihen on näin monta hyvää syytäkin. Raakasuklaa on voimakkaan makuinen ja sitä ei pysty syömään montaa palaa kerrallaan, toisin kuin maitosuklaata menisi helposti koko levyllinen. Valmis raakasuklaa maksaa todella paljon, mutta toisaaltaan se on täynnä hyviä ravintoaineita. Edullisemmaksi kuitenkin tulee, jos vain jaksaa valmistaa suklaan itse. Raakasuklaan valmistus ei oikeasti ole vaikeaa. Halutessaan suklaan voi temperoida, jolloin rakenne on parempi eikä suklaa sula käsissä niin helposti. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Itse yleensä skippaan temperoinnin. Tarvitset vain kattilan ja kuumuutta kestävän kulhon. Jos haluat hifistellä, niin digitaalinen lämpömittari on plussaa. 
Piparminttu raakasuklaa

125g kaakaovoita
5rkl raakakaakaojauhetta (nyt tarjouksessa Hyvinvoinnin verkkosivuilla)
3rkl lucumaa
ripaus laadukasta suolaa
2tl vaniljajauhetta
2 tippaa Young Livingin piparminttu eteeristä öljyä
1 riisikakku

Laita kattilan pohjalle vähän vettä ja aseta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Laita kaakaovoi sulamaan vesihauteeseen. Kun kaakaovoi on sulanut kokonaan, lisää loput aineet riisikakkua lukuunottamatta sekaan. Kaada haluamiisi konvehtimuotteihin tai muuhun astiaan. Ripottele murskattu riisikakku suklaan päälle. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Seuraavana päivän suklaa on parhaillaan kun maut ovat tasaantuneet. Itse en kuitenkaan yleensä malta odottaa niin pitkään. 


Vadelma-pähkinäraakasuklaa

125g kaakaovoita
4rkl kookospalmusokeria
5rkl raakakaakaojauhetta
3rkl lucumaa
ripaus laadukasta suolaa
2tl vaniljajauhetta
hasselpähkinärouhetta
pakastekuivattuja vadelmia

Ohje muutoin sama kuin yllä, mutta riisikakun sijaan ripottele suklaan päälle haluamasi määrä hasselpähkinärouhetta sekä pakastekuivattuja vadelmia. Tämä on niin herkullista! Hyvinvoinnin tavaratalossa on todella laaja valikoima terveys- ja ravintotuotteita. Sieltä löytyykin hyvin perusainekset raakasuklaan valmistamiseen. Kauppaan pääset täältä. * postaus sisältää affiliate-linkkejäEi kommentteja:

Lähetä kommentti