19. marraskuuta 2017

Vegaaninen glögijuustokakku

Jo isänpäiväksi mietin, että olisin tehnyt vegaanisen mangojuustokakun, mutta jänistin. Olin lukenut netistä kokemuksia siitä, kuinka agaragar klimppiintyy ja täytettä pitää sekoittaa super nopeasti, jottei se mene kokkareiseksi. Toiset vannovat vegegeelin nimeen, toiset agaragarin ja toiset jonkun muun. Lisäksi joskus kokeilin tehdä kermavaahtoa soijavispistä ja se maistui aivan järkyttävälle. Minua jäi kuitenkin sen verran asia vaivaamaan, että oli pakko päästä testaamaan vegaanista juustokakkua, ihan vaikka näin viikonlopun kunniaksi. Perusohjeen otin Kamomillan konditorian sivustolta, mutta muokkasin sitä kuitenkin hieman. Kirjoitan tänne ohjeen, jolla itse kakun tein. 




Glögijuustokakku on meillä ollut oikeastaan aina sellainen, jota on pakko tehdä jouluna. Tiedän ihmisiä, jotka inhoavat juustokakkuja niiden hyytelömäisen koostumuksen vuoksi ja sitten on taas niitä (minä mukaan lukien), jotka rakastavat juustokakkuja. Myönnettäköön, että minullekaan ei kovin hyvin uppoa sellaiset sahalla leikattavat juustokakut, joissa on käytetty hyydyttämisaineita ihan reilulla kädellä. Silloin koostumus alkaa helposti etoa. Olenkin saanut opetella kantapään kautta tässä vuosien varrella, mikä olisi sopiva määrä liivatetta. Itse tykkään eniten sellaisesta aika moussemaisesta rakenteesta, mutta kuitenkin niin ettei se ihan rahkaa muistuttaisi. Nyt kun uskaltauduin testaamaan vegaanista juustokakkua, niin uskon ettei meillä enää liivatteita tulla käyttämään. 




Alkuperäisen glögijuustokakun ohjetta jouduin osittain soveltamaan ihan senkin vuoksi, ettei meillä ollut appelsiini eteeristä öljyä (kyllä, käytän puhtaita eteerisiä öljyjä sitrushedelmien sijaan leivonnaisissa). Laitoin sitten kokeeksi sitruunaöljyä ja sekin sopi erittäin hyvin tähän. Jottei kauravispin maku olisi puskenut liikaa läpi, ratkaisin ongelman laittamalla toisen purkin vaniljavaahtoa ja se sopikin aivan loistavasti tähän kakkuun. Lapsetkin söivät tätä kakkua heti kaksi palaa. Sitä helposti ajattelee usein, että vegaaniset herkut eivät voi olla yhtä hyviä kun ei-vegaaniset, mutta väärässä taas olin. Ottakaapa muutkin tästä ohjeesta koppi ja kokeilkaa rohkeasti! Tämä valmistuu yhtä nopeasti kuin tavallinen juustokakku ja ainekset pitäisi löytyä ihan lähikaupastakin. 


Vegaaninen glögijuustokakku (5-7hlö)


pohja:
100g piparkakkuja
60g Sunnuntai laktoositon leivontamargariinia


täyte:
1prk Plantin kauravispiä
1prk Plantin vaniljavispiä
1prk Påmackan maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
4 tippaa Lemon+ eteeristä öljyä
ripaus suolaa
1tl vaniljajauhetta
1dl vettä
1rkl agar-jauhetta

kiille:
1,5 dl vettä
1dl glögitiivistettä
0,5tl agar-jauhetta


Ota noin 15cm läpimitaltaan oleva irtopohjavuoka ja laita sen pohjalle leivinpaperia. Laita piparkakut muovipussiin ja murskaa kaulimella tai sekoita tehosekoittimessa. Sulata voi ja kaada se piparkakkumurskan joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle mahdollisimman tiiviisti. Laita jääkaappiin odottamaan. Vispaa kaura- ja vaniljavispi yhtäaikaa. Lisää joukkoon tomusokeri, eteerinen öljy (tai yhden sitruunan raastettu kuori), tuorejuusto, suola, ja vaniljajauhe. Sekoita kattilassa vesi ja agar-jauhe ja kiehauta seos. Keitä vielä sen jälkeen hieman matalammalla lämmöllä kaksi minuuttia. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään puoleksi tunniksi. Sekoita kiillettä varten kattilassa glögitiiviste, vesi ja agar-jauhe. Kiehauta ja sen jälkeen sekoita matalammalla lämmöllä kaksi minuuttia. Odota hieman, että seos jäähtyy ja kaada vasta sitten täytteen päälle. Laita jääkaappiin hyytymään ja nauti mielellään seuraavana päivänä. 





Moni on kysellyt, mistä ruoanlaittoon käytettäviä puhtaita eteerisiä öljyjä voi ostaa. Young Livingilla on oma plus öljysarja, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan sisäiseen käyttöön. Olen jo vuosia korvannutkin muun muassa kaikki sitrukset resepteissä näillä eteerisillä öljyillä. 1 tippa sitruuna eteeristä öljyä vastaa useamman sitruunan raastettua kuorta (en muista tarkkaa määrää), 1 tippa piparminttu eteeristä öljyä vastaa 24 kupillista aitoa piparminttuteetä. Nämä öljyt siis ovat todella voimakkaita ja se kannattaa huomioida annostellussa. Tämmöiseen 7 hengen juustokakkuun laitoin 4 tippaa Lemon+ öljyä ja se oli juuri sopiva määrä. Kakussa maistuu sitruuna juuri sopivasti niin, ettei se kuitenkaan peitä muita makuja alleen. Näitä plus sarjan öljyjä voi käyttää todella monipuolisesti muuhunkin hyvinvointimme tukemiseen. Mielelläni kerron lisää, mikäli kiinnostuit. Täältä http://yl.pe/4g28 voi tehdä itselleen jäsentilin ja saada tuotteet 24% edullisemmin. Tili ei velvoita mihinkään, eikä se maksa mitään. Sen avulla sinulla on vain mahdollisuus saada edullisemmat tuotteet. Öljyt löytyvät helposti joko hakusanalla tai sitten tuotekategorioista nimellä Plus Oil Range. Plus öljyjen hinnatkaan eivät päätä huimaa, vaan ovat mielestäni todella edullisia ja ennen kaikkea riittoisia. Eniten itselläni tulee käytettyä piparminttu-, sitruuna- ja appelsiiniöljyä.  Näin Joulua vasten aion tilata itselleni vielä inkivääri- ja kardemummaöljyjä. Tuotteet tulevat parissa arkipäivässä kotiovelle toimitettuina. Haluan vielä painottaa, että eteerisiä öljyjä ei saa käyttää sisäisesti, elleivät ne ole saaneet virallista ravintolisäluokitusta. Eli ei kannata minkä tahansa merkin öljyjä käyttää. Täällä vielä yrityksen kotisivut: https://www.youngliving.com/fi_FI



Mukavaa sunnuntaita ! 



2 kommenttia:

  1. Oi kun kuulostaa hyvältä!! En ookkaan ennen tainnut törmätä tällaiseen glögijuustokakkuun mutta oispa kiva testata tätä tänä jouluna :) Kiitos reseptistä!

    Elli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ❤️ Lupaan ettet tuu pettymään !! Nyt alkoi itsellä vaan eri makuvariaatiot houkuttelemaan 😀

      Poista