25. marraskuuta 2017

Joulu ilman stressiä

Miltäpä kuulostaisi joulu ilman stressiä? Sana joulu saattaa herättää ihmisissä hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Toisaaltaan se on vuoden tärkein juhla, jolloin saa antaa lahjoja rakkaimmille, viettää aikaa sukulaisten tai oman perheen kanssa, nauttia ähkyyn asti suklaakonvehteja ja täyttää vatsansa ihanilla laatikkoruoilla ja kinkulla. Kuitenkin nämä kaikki asiat saattavat olla sellaisia, jotka monelle meistä aiheuttavat stressiä. Kaiken on oltava täydellistä; lahjat pitäisi osata valita oikein, jouluruoat olisi paras valmistaa itse alusta loppuun saakka, piparkakkutalo pitäisi tehdä lasten mieliksi, joulusiivous on nyt jokavuotinen pakko ja niin edelleen. Kun vähänkin alkaa miettimään, paisuu lista paisumistaan ja stressilevelit hipoo pilviä. En aio sanoa, että älkää stressatko, sillä se ei ole todellakaan niin helppoa ja yksinkertaista olla stressaamatta. Kuitenkin haluaisin muistuttaa, että joulu tulee ensi vuonnakin ja sitä seuraavana. Jos tämä joulu ei nyt jostain syystä menisikään putkeen tai olisi "täydellinen", niin ensi vuonna voipi yrittää uudestaan. Lisäksi on ehkä hyvä miettiä, mitä varten joulua vietämme? Kenen vuoksi haluamme tehdä siitä täydellisen? Yleensä asetamme itse itsellemme liikaa paineita ja vaatimuksia. Minä ainakin myönnän sortuvani täydellisyyden tavoitteluun ja työskentelen jatkuvasti sen asian kanssa, että oppisin ottamaan rennommin. Luulen, että lapsille/muulle perheelle on ihan sama, oletko tehnyt laatikot itse vai ostanut kaupasta, tai onko vaatekaappien ylimpien hyllyjen perimmäiset nurkat pyyhitty pölyistä. Sillä ei oikeasti ole ihan hirvittävän paljon merkitystä. En usko, että kukaan mahdollisista vieraista vaivautuu ottamaan jakkaraa ja kiipeämään ylös katsoakseen, miten paljon villakoiria teillä asustaa. Jotta joulu sujuisi hieman leppoisammin, olen listannut tähän muutamia asioita, joiden avulla voit helpottaa jokavuotista joulustressiä.1. Jos et halua tehdä suurta joulusiivousta, palkkaa yksinkertaisesti siivooja, joka tekee työn puolestasi. Mikäli sinulla ei ole varaa siivoojaan, aloita joulusiivous hyvissä ajoin. Tee esimerkiksi kerran viikossa yksi isompi työ (uunin puhdistus, vaatekaappien läpikäyminen, ikkunoiden peseminen, saunan jynssääminen). Näin ollen ei kaikki työt kasaannu yhdelle viikolle. Suuremmissa perheissä työt voi myös jakaa. Meillä oli tapana lapsuuteni kodissa arpoa, kuka saa minkäkin homman. Se oli aina yhtä jännittävää, mikä siivoustyö omalle kohdalle sattui. Nyt ei enää "onneksi" tarvitse arpoa. Minua on nimittäin arpaonni suosinut hyvin paljon viime vuosina.  

2. Joululaatikot voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Vaikka tekisit kaikki laatikot marraskuussa pakkaseen, niin ne säilyvät oikein hyvinä jouluun asti. Toinen vaihtoehto on ostaa kaupasta valmislaatikoita. Niiden kohdalla suosittelen kuitenkin panostamaan laatuun tai ainakin koemaistamaan laatikot, jos et ole ihan varma mistä pidät. Itse ostin aikoinaan lanttulaatikkoa, joka oli aivan järkyttävän makuista. 

3. Jos haluat tehdä omatekoisen joulukalenterin, on netti pullollaan ohjeita niihin. Itse olen tehnyt niin, että käytän samaa joulukalenteria niin monta vuotta kun se vain kestää. Viime vuonna tein omatekoisia paperipussukoita, johon tulostin netistä valmiit kuvat. Pussukoihin laitoin pääsääntöisesti joulukarkkeja ja muita pieniä herkkuja. Näiden lisäksi sinne voi sujauttaa lappuja, joihin voi kirjoittaa esimerkiksi erilaisia tehtäviä ja lupauksia, kuten: lupaan hieroa selkääsi illalla, lupaan pestä auton, vien sinut ulos syömään, teen viikkosiivouksen puolestasi jne. Jos omatekoinen kalenteri ei innosta, osta kaupasta valmis. 

4. Unohda kullatut aterimet ja isoäidin posliiniastiaston kiillottamiset. Joulupöydän saa yllättävän kauniiksi ihan yksinkertaisillakin astioilla, aterimilla ja somisteilla. Itse ajattelin tänä jouluna laittaa pellavapöytäliinan, paljon kynttilöitä, kuusenhavuista tehdyn pöytäsommitelman, valkoiset teemalautaset, kankaiset lautasliinat, jotka sidon kauniilla nauhalla ja ehkä käpyjä vielä koristeeksi. So simple it is. 

5. Panosta laatuun määrän sijaan. Jouluna tulee väistämättä syötyä aivan liikaa. Välttääkseen totaalista ähkyä, voit hieman rajoittaa tarjoiltavien määrää. Panosta siis määrän sijaan ruoan laatuun. Osta muutama suosikkilaatikko, kinkku (kasvisversioksi seitankinkku), lohta, herneitä, joululimppua ja ehkä juustoja. Eipä sitä paljon muuta välttämättä tarvita. Jos yksi kymmenestä syö rosollia, niin voi ehkä miettiä kannattaako sitä valmistaa. Pienemmälle porukalle on toki aina helpompi arvioida ruoan määrää, kuin isommalle porukalle. Etukäteen kyselemällä selviää kuitenkin suosikkiruoat. Panosta niihin. Jätä ylimääräiset gourmet kokkailut myöhemmäksi. Sama pätee jälkiruokaan. Yksinkertaisimmillaan se voi olla joulutorttuja ja konvehteja, ehkä luumurahkaa kylkeen. 

6. Jos haluat välttää ylenpalttista ostomaniaa joululahjojen suhteen, niin voit valmistaa lahjat myös itse. Omatekoiset lahjat ovat yleensä myös ympäristöystävällisempiä, edullisempia ja  täysin uniikkeja. Ajattelin koota tähän ideoita omatekoisiin joululahjoihin, joita itse ajattelin tänä jouluna tehdä mahdollisimman paljon. 
- Piparminttu riisisuklaakonvehdit

ohje:
200g maitosuklaata (tai omatekoista raakasuklaata)
1-2 suolatonta luomu riisikakkua
3 tippaa Young Livingin peppermint eteeristä öljyä 


Sulata maitosuklaa ja sekoita joukkoon 1-2 murusteltua riisikakkua, lisää 3 tippaa piparminttu eteeristä öljyä, sekoita ja kaada alumiinisiin konvehtivuokiin, laita jääkaappiin jähmettymään. Laita kauniiseen lasipurkkiin ja halutessasi kirjoita ohje purkin kylkeen. Huom. voit maitosuklaan sijaan valmistaa itse raakasuklaaseoksen. Ohje löytyy täältä. Lopuksi lisää vain murusteltu riisikakku ja piparminttu joukkoon. Tämä on minun suosikki raakasuklaareseptini. 

Eteerisiä öljyjä saa tilattua Young Livingin sivuilta. Nämä ovat erittäin hyvä lisä leivontaan ja ruoanlaittoon, sekä hyvinvoinnin tukemiseen. Täältä pääset tekemään tilin itsellesi ja tilaamaan öljyjä. Ruoanlaittoon ja leivontaan sopivat esimerkiksi sitruuna, piparminttu, appelsiini, inkivääri, oregano, basilika, greippi ja mandariini eteeriset öljyt. Jäsentili ei sido mihinkään, vaan saat tuotteet 24% edullisemmin. Tuotteet toimitetaan kotiovelle muutamassa arkipäivässä. Nämä ei myöskään mene vanhaksi, sillä ne eivät sisällä synteettisiä kemikaaleja. 

- kookos-suklaapallerot (ohje täällä)

-lakritsipallerot (muutoin sama ohje kuin kookos-suklaapalloissa, mutta täytteeseen ja kourrutteeksi tulee lakritsijauhetta maun mukaan)-DIY kuorinta-aine (ohje täällä)

-DIY huulirasva (ohje täällä)

Stressitöntä joulunalusaikaa! <3

2 kommenttia: