7. marraskuuta 2017

Iho ja itsetunto

Olen aina kärsinyt todella haastavasta ihosta. Olen ravannut lääkärissä, käynyt läpi antibioottikuureja, kokeillut erilaisia rasvoja, gluteenitonta ruokavaliota ja mitähän kaikkea - tuloksetta. Aknen puhkeamisen myötä sain kaverikseni myös erittäin huonon itsetunnon, joka on kestänyt lähes näihin päiviin saakka. Iho-ongelmat eivät tunnu suurilta niin kauan kun asia ei kosketa itseään. Kun asia on kuitenkin päivittäin läsnä, on sillä todella suuri vaikutus myös henkisen puolen hyvinvointiin. Minulla iho-ongelmat vain pahenivat aikuisiällä. Olen aina hoitanut ihoani todella hyvin, joten selkäkarvani nousivat pystyyn jos joku uskalsi vihjatakin huolellisemmasta ihonhoidosta. On ihmisiä, joille riittää pelkkä kasvojen saippuapesu, minä en kuulu heihin. Tiedän, että ihoa voi myös ylihoitaa ja uskon välillä syyllistyneen siihenkin. Sittemmin olen oppinut ottamaan rauhallisemmin ja hoitamaan ihoani hellävaraisemmin ja oikeilla puhdistustuotteilla, jotka on nimenomaan tarkoitettu omalle ihotyyppilleni. Tämä ei kuitenkaan parantanut ongelmaihoani, vaan näppyjä puski edelleen. Oli päiviä, jolloin olisi tehnyt mieli hautautua peiton alle tai vetää jätesäkki päähän. Joskus jopa peruin tapaamisia kavereiden kanssa, sillä en kehdannut muka näyttäytyä heidän seurassaan. Minusta tuntui aina minne vain meninkin, että kaikki näkevät vain näppyni. Näin jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu jopa naurettavalta, miten ison asian siitä itselleen muodosti. Kuitenkin kaikki, jotka kamppailevat tai ovat kamppailleet iho-ongelmien kanssa tietävät, mistä puhun.
Tänä päivänä saankin olla erittäin kiitollinen siitä, missä pisteessä nyt olen. Ihoni ei ole, eikä tule olemaankaan ikinä täydellinen, virheetön, sileä, tasainen ja mitä kaikkea, mutta se on hyvä tällaisenaan kuin se nyt on. Olen päässyt ehkä jopa kokonaan eroon aknesta, ainakin toivon niin. Joka päivä kun katson itseäni peilistä olen kiitollinen. Aiemmin saatoin itkeä ja katsoa itseäni peilistä inhoten. Minulla on edelleen arpia kasvoissani, vitiligo läiskiä (kyllä kärsin myös siitä), epätasaisuuksia ja kaikkea mahdollista, mutta se ei haittaa. Se on asia, jonka olen pystynyt hyväksymään, asia joka on osa minua. 
Toivon, että kaikki jotka kärsivät erilaisista iho-ongelmista voisivat saada niihin apua. Joskus tie avun löytämiseen on pitkä ja kivinen, joskus se voi löytyä helpostikin. Suosittelen kuitenkin rohkeasti kokeilemaan mahdollisimman paljon eri vaihtoehtoja. Se mikä toiselle toimii, ei toiselle välttämättä toimi lainkaan. 
Miten itse sitten sain apua akneen? Tuskastelin aikoinaan iho-ongelmiani ystävälleni ja hän suositteli minua rohkeasti kokeilemaan eteerisiä öljyjä ihonhoidossa, josko voisin saada niistä apua. Silloin en ollut lainkaan tietoinen, mitä eteeriset öljyt ovat. Olin kuitenkin niin epätoivoinen, että olin valmis kokeilemaan vaikka päälläseisomista, jotta vain saisin apua akneeni. Tilasin kokeeksi muutaman öljyn itselleni; muistaakseni laventelin, frankincensen ja sitruunaöljyn. Kun pääsin testaamaan öljyjä, niin se oli menoa! Akneni lähti välittömästi paranemaan ja myös arvet vaalenivat silminnähden. Olen niin kiitollinen, että päätin kokeilla öljyjä. Välillä ihoni otti takapakkia ja näppyjä puski edelleen. Laventeliöljyllä sain melko hyvin apua, mutta siitä huolimatta tuntui, että jotain muutakin pitäisi tehdä. Aloinkin kiinnittämään huomiota entistä enemmän ruokavalioon. Gluteenitonta ruokavaliota kokeilin, mutta se ei varsinaisesti ihon kuntoon vaikuttanut mitenkään. Noin kuukausi takaperin kävin ayurvedakonsultaatiossa, jossa sain oman kehotyypin mukaiset ruokaohjeet. Uskon, että tämä on vaikuttanut todella paljon ihoni kuntoon, sillä se on nyt entiseen verrattuna todella hyvässä kunnossa. Olen pyrkinyt minimoimaan valkoisen sokerin käyttöä, ja omalla kohdallani uskon, että sillä on ollut todella paljon vaikutusta. Tämän lisäksi käytän edelleen eteerisiä öljyjä iltaisin kasvoilleni ja erityisesti silloin, jos tulee yksittäisiä näppyjä, niin laitan suoraan näpyn päälle laventelia tai teepuuöljyä.Mietin pitkään kehtaanko edes julkaista tätä kuvasarjaa, mutta toisaaltaan siinä on totuus. Ihoni oli pahimmillaan aivan järkyttävässä kunnossa. Aloin käyttämään Frankincense öljyä joka päivä iltaisin kasvoilleni. Viimeinen kuva on otettu alle kaksi viikkoa ensimmäisen kuvan jälkeen, eli muutos on huomattava. Frankincense vaalentaa suhteellisen tuoreita arpia todella hyvin. Vanhoihin arpiin se ei välttämättä tehoa, toki niihinkin kannattaa kokeilla. Käytän edelleen Frankincensea iltaisin, koska se muutoinkin tekee ihosta ihanan pehmeän ja häivyttää aknearpia, joita minulla on edelleen jonkin verran. Tätä tuotetta suosittelen lämpimästi kaikille, joilla on erinäisiä iho-ongelmia. Täältä saa luotua itselleen tilin (se on ilmainen, eikä velvoita mihinkään) ja tilattua Young Livingin eteerisiä öljyjä. Minulle voi myös laittaa vaikka sähköpostilla viestiä tai Facebookin kautta, jos haluat tietää mikä olisi sinulle sopivin öljy. Autan mielelläni. Ruokavalio ja eteeriset öljyt, ne olivat minun apuni ja tieni kohti parempaa ihoa. 

Löytyykö muita, jotka kamppailevat erilaisten iho-ongelmien kanssa? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti