23. marraskuuta 2017

Herkullista Quornia ja kvinoaa

Olen ollut nyt vajaa vuoden verran kasvissyöjä ja en voi muuta kuin todeta, että kyllä se on nykypäivänä tehty helpoksi! Kaupat ovat pullollaan erilaisia lihankorvikkeita ja kasvisruoka-aineksia. Internetistä löytyy toinen toistaan herkullisempia ohjeita ja kauppakassipalveluista löytyy vaihtoehtoja kasvissyöjille ja vegaaneille. Ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa on vähintään yhtä tai kahta kasvisruokaa aina listalla (tässä olisi kyllä hieman parantamisen varaa). Eli jos jonain päivänä iskee ahdistus, mitä tekisi ruoaksi, niin se johtuu suurimmaksi osaksi vain omasta laiskuudesta. Joskus ei vain jaksaisi tehdä mitään. Tykkään kyllä ruoanlaitosta ja leipomisesta, mutta huomaan että itselläni innostus on kausittaista. Joskus tekisi mieli kokeilla kaikkia uusia reseptejä, ja joskus taas tekisi mieli turvautua mikropizzaan (no ei nyt ihan sentään). Siksi olenkin laittanut itselleni aina ylös sellaiset reseptit, jotka ovat koko perheelle maistuvia ja valmistuvat suhteellisen nopeasti. Näitä voi sitten valmistaa aina silloin, kun pää lyö muuten tyhjää. 




En nykyisin oikein edes välitä lihankorvikkeista. Jossain vaiheessa käytin paljon nyhtökauraa ja härkistäkin tulee välillä käytettyä. Viime aikoina ne ovat alkaneet kuitenkin tökkimään. Yksi suhteellisen uusi ja erittäin maukas tuttavuus itselleni on Quorn, ja veikkaanpa että niin on monelle muullekin. Quorn on sieniproteiinivalmiste, jota myydään rouheena, kuutioina ja fileinä. Sellaisenaan se on aika mauton, mutta maustamisen jälkeen maku ja rakenne muistuttavat todella paljon kanaa. Miehenikin oli ihan ihmeissään, kun maistoi ensimmäistä kertaa Quorn filettä, sillä hän todellakin luuli sitä kanaksi. Sieniproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Sieniproteiinit ovat lihattomia, soijattomia, kolesterolittomia ja vähärasvaisia. Näitä voi käyttää monipuolisesti erilaisissa ruoissa, kuten kastikkeissa, pizzoissa, makaronilaatikossa ja niin edelleen. Kerran kokeilin tehdä Quorn kuutioista jopa kanakeittoa, mutta siinä maku ei kyllä ollut mitä parhain. Jaan teille tämän hetken suosikkireseptini, jota teen vaihdellen joko kuutioista tai fileistä. Molemmat ovat yhtä hyviä ja valmistuvat yhtä nopeasti. Vegaaneille ei Quorn ikävä kyllä sovi, sillä se sisältää kanamunanvalkuaista. Quornia löytyy hyvinvarusteltujen ruokakauppojen pakasteosastolta.




Quornia kermakastikkeessa (ohje 5:lle)

2 pussia Quorn kuutioita 
1 iso sipuli
loraus oliiviöljyä
2 prk Plantin kaurakermaa
3 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
mustapippuria
kurkumaa tai currya (kummasta pidät enemmän)
suolaa


kvinoa:
3 dl kvinoaa
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio


lehtikaalisipsit:
lehtikaalia kaksi kourallista
suolaa
valkosipulijauhetta
oliiviöljyä


Valmista ensin kvinoa keittämällä 6dl vettä ja lisäämällä joukkoon kasvisliemikuutio sekä hyvin huuhdeltu kvinoa. Mikäli kvinoaa ei huuhtele hyvin, maku jää kitkeräksi. Keitä niin kauan, että kaikki vesi on imeytynyt kvinoaan. Silppua sipuli. Kaada pannulle reilusti oliiviöljyä ja kypsennä siinä Quorn kuutioita muutaman minuutin. Lisää sitten sipulit ja jatka kypsentämistä, niin että sipulit pehmenevät ja kuullottuvat hieman. Tämän jälkeen lisää mausteet ja hunaja. Lopuksi kaada joukkoon kaksi purkkia kaurakermaa ja anna seoksen olla muutaman minuutin matalalla lämmöllä (itse pidin ykkösellä). Tällä aikaa voit valmistaa lehtikaalisipsit. Revi lehtikaalista keskiosan lehtiruodit pois (keskustan paksu ja kova osa) ja silppua sopiviksi paloiksi. Lehtikaali kutistuu aika paljon lämmetessään, joten palat voivat olla reiluja. Laita lehtikaalit pannulle ja kaada hieman oliiviöljyä päälle. Sekoittele niin kauan, että lehtikaali alkaa muuttua rapeaksi, jopa hieman tummaksi reunoilta. Lisää sitten ripaus suolaa ja valkosipulijauhetta kauttaaltaan. Nauti. 






Onko muille Quorn tuttu valmiste? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti