16. marraskuuta 2017

Helppo arjen pelastaja

Välillä on kausia, ettei kerta kaikkiaan keksi, mitä tekisi perheelle ruoaksi. Itse olen kasvissyöjä, mutta muu perhe syö lihaa silloin kun tarjotaan. Haluan tehdä kuitenkin mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, jota voi koko perhe syödä ja välillä asian kanssa saakin repiä hiuksia päästään. En tiedä keneltä (tai no tiedänpäs) nuo lapset ovat tuon nirsoilun taidon oppineet, mutta välillä tuntuu ettei mikään kelpaa. Itse pidän lähes kaikista ruoista ja minua kiehtoo myös uusien makujen kokeileminen. Harmikseni nämä makukokeilut ovat toistaiseksi jääneetkin minun harteilleni, muut pysyttelevät tutussa ja turvallisessa pöperössä. Kasvissosekeitto kuitenkin on sellainen ruoka, joka meidän perheessä maistuu kaikille. Se on suhteellisen helppo valmistaa ja sitä voi varioida mielensä mukaan. Itse en useinkaan noudata mitään tiettyä ohjetta, vaan heittelen keiton sekaan vähän mitä sattuu. 
Tänään jääkaappi näytti melko tyhjältä, mutta kasviksia ja juureksia sieltä sentään löytyi. Eipä tarvinnut kauaa miettiä, mitä laittaisi ruoaksi. Tämänpäiväinen kasvissosekeitto syntyi porkkanoista, bataatista, perunoista, purjosipulista ja lantusta. Voin laittaa tähän suurpiirteisen ohjeen. Tarkkoja määriä on mahdoton sanoa, koska tosiaan vain heittelen summassa kaikkea.
Kasvissosekeitto

4 porkkanaa
5 perunaa 
1 bataatti
0,5 lanttu
0,5 purjosipuli
1 kasvisliemikuutio
1prk kaurakermaa
mausteita oman maun mukaan (esim. suola, mustapippuri, valkosipulijauhe, oregano)

Kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset kattilaan ja peitä ne juuri ja juuri vedellä. Lisää joukkoon yksi kasvisliemikuutio tuomaan makua. Anna kiehua niin kauan, että kasvikset tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeiltaessa (noin 15minuuttia). Tämän jälkeen kaada puolet keitinvedestä pois (voit säästää myöhempää varten). Soseuta kasvikset sauvasekoittimella niin sileäksi kuin mahdollista. Jos seos tuntuu aivan liian paksulta, voit lisätä tässä vaiheessa hieman keitinvettä. Lopuksi lisää vielä 1prk kaurakermaa tuomaan täyteläisyyttä keittoon. Myös kookoskerma käy tähän todella hyvin. Mausteita voit laittaa oman maun ja mieltymystesi mukaan. Itse laitan yleensä suolaa, mustapippuria, oreganoa, valkosipulijauhetta sekä jauhettua korianteria. Anna keiton tekeytyä vielä noin vartin verran ja nauti esimerkiksi kurpitsansiementen ja tuoreen leivän kera. Yleensä kasvissosekeitot ovat jopa parempia seuraavana päivänä kun maut ovat kunnolla tasaantuneet. Tätä kannattaakin tehdä iso satsi, jotta se riittää moneksi päiväksi. Nauti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti