31. lokakuuta 2017

Mikä ihmeen ayurveda?

Ajattelin kertoa minullekin suhteellisen uudesta aihepiiristä, nimittäin ayurvedasta. Kävin nimittäin elämäni ensimmäistä kertaa kuukausi takaperin tunnetun Ayurveda lääkärin Pardaman Sharmanin luona. Mietin pitkään, kuinka voisin olla vieläkin terveempi, kuin mitä olen ja voida kaikinpuolin hyvin, niin psyykkisellä kuin fyysisellä tasolla. Olen kärsinyt useamman vuoden vaihtelevasti pahoista vatsakivuista, joille ei ole löytynyt syytä. Olen kärsinyt iho-ongelmista noin kymmenen vuotta.  Olen todella stressaantuvaa tyyppiä, ja sekin toisinaan aiheuttaa erilaisia terveydellisiä oireita. En myöskään osaa rauhoittua, vaan aina pitäisi tehdä sata asiaa yhtä aikaa. Muistin joskus lukeneeni ayurvedasta ja kiinnostuin aiheesta uudelleen. Pikaisen googlettelun jälkeen olin jo varannut itselleni ajan Surya Ayurveda hyvinvointikeskuksesta ja olin enemmän kuin innoissani mennessäni tunnin mittaiselle konsultaatiokäynnille. Voin kertoa, että kokemus oli mieleenpainuva. Tiesin, että olin tullut oikeaan paikkaan ja tiesin, että tulen saamaan avun tästä.  Enkä ollut väärässä.Mitä ayurveda sitten on?

Ayurveda on maailman vanhimpia lääketieteellisiä hoitomuotoja. Se on peräisin Intiasta ja pohjautuu Veda-tieteisiin. Vanhimmat tekstit ovat noin 3000 vuotta vanhoja. Ayurvedasta haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä. Se tarjoaa näkökulmia elämän eri osa-alueille, tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla.

Ayurvedan mukaan on olemassa viisi elementtiä, jotka voidaan yhdistää pareittain, jolloin syntyy dosha. Elementit määrittävät kehotyypin. Jokaisella yksilöllä on erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, jotka erottavat hänet toisista ihmisistä. Kun tuntee doshan toiminnan, pystyy ymmärtämään kuinka aineenvaihdunta toimii, millaisille sairauksille oma keho on taipuvainen ja miten korjata niitä. Doshat ovat periaatteita, jotka säätelevät koko kehon toimintaa. Ayurvedan mukaan kehomme koostuu viidestä elementistä: ilma, tuli, maa, vesi ja eetteri. Ihminen on terve, kun kaikki elementit ovat tasapainossa. Kun niiden välinen tasapaino järkkyy, syntyy sairauksia. Muutamina esimerkkeinä voidaan mainita: liiallinen tuli aiheuttaa närästystä ja liiallinen ilma taas stressiä. Kehotyypin mukaisella ravinnolla, liikunnalla ja päivärutiinilla saavutetaan tasapainotila.

Vata – (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta, hermoston sähköisistä impulsseista. Tasapainoisena vata-henkilö on innostunut, luova ja aikaan saava. Kun vataa on liikaa vaikuttaa se tunteisiin ja aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta ja syömishäiriöitä.

Pitta – (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta, ja kehon lämmöstä. Tasapainoisena pitta-henkilö on päättäväinen ja johdonmukainen. Liiallisena pitta aiheuttaa närästystä, aggressiivisuutta ja mustasukkaisuutta.

Kapha – (maa) antaa keholle rakennetta. Hyvät luut, lihakset ja hampaat ovat tätä. Kapha-dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Tasapainoisena kapha on rauhallinen ja iloinen. Jos kaphaa on liikaa, muuttuu laiskaksi ja flegmaattiseksi.
Miten ayurveda toimii käytännössä?

Hoito alkaa siitä, että käydään pätevän ayurvedalääkärin konsultaatiossa. Lääkäri tunnistaa kehon epätasapainon pulssista, jonka perusteella saadaan tietoa ihmisen kehosta ja toiminnasta. Oli uskomatonta miten yksityiskohtaisesti lääkäri pystyi tulkitsemaan minua pelkän pulssin perusteella. Hän tiesi lempiruokiani, ystävyyssuhteitani, lempivärini, käyttäytymistapani tietyissä tilanteissa jne.  Käynnin aikana käytiin läpi ehkä se tärkein, eli ruokavalio. Kullekin kehotyypille oikea ja vuodenaikaan sopiva ruokavalio auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, sillä meillä on erilainen kehon rakenne ja aineenvaihdunta. On tärkeää noudattaa oman kehotyypinmukaista ruokavaliota.

Tämän lisäksi sain ohjeet tietyn vuorokausirytmin noudattamiseen, liikuntaan ja joogaan, jotka ovat myös oleellinen osa ayurvedaa. Sain ohjeeksi tehdä myös hengitysharjoituksia aamuin illoin, sekä muutaman kerran viikossa kookosöljysivelyn koko vartalolle. Sain myös kahta erilaista ravintolisää, joita syödään kuukauden kuurina. Yrtit ja mineraalit auttavat korjaamaan epätasapainoa, joka aiheuttaa sairauden. Yleensä lähiympäristö tarjoaa sopivat luonnonlääkkeet.
Aluksi ajattelin, että miten ikinä pystyn noudattamaan uutta ruokavaliotani. Pointtina on, ettei siitä saisi stressata liikaa ja riittää että alkuun noudattaa 70%, josta vähitellen nostetaan 80% asti. Olen kuitenkin yllättynyt siitä, kuinka hyvin minulla on mennyt ruokavalion noudattamisen suhteen. Olen tutustunut uusiin makuihin ja ruoka-aineisiin ja innostunut ruoanlaitosta ihan eri tavalla. Perheelleni teen yleensä eri ruokaa kuin itselleni, sillä muut ovat hieman nirsompia kuin minä uusille mauille. Pyrin tekemään aika yksinkertaisia ruokia nykyisin. Aika perusruoka on esimerkiksi kasvisosekeitto, uunikasvikset, linssit, kvinoa, pavut jne. Jatkuvasta herkuttelustakin olen päässyt eroon ayurvedan ansiosta. Pidän edelleen karkkipäivän kerran viikossa ja ihan hyvällä omalla tunnolla. Monesti vain huomaan seuraavana päivänä, että olo ei ole todellakaan hyvä. Hyvin jaksaa sen jälkeen viikon ilman herkkuja. Tai oikeastaan kyllähän minä viikollakin saatan syödä herkkuja, mutta ne ovat ns. terveellisiä herkkuja, eli raakasuklaata tai muita raakaleivonnaisia. Niitähän ei lasketa.....kai?


Näin kuukauden jälkeen voin sanoa, että oloni on paljon parempi kuin mitä se oli ennen. Vatsakipuja ei ole ollut enää ollenkaan uuden ruokavalion myötä. Huomaan myös olevani selvästi rauhallisempi arjessa, enkä hermostu enää niin herkästi kuin ennen. Keho on myös herkistynyt, enkä esimerkiksi pysty enkä halua enää juoda kahvia kuin ihan satunnaisesti joskus kahviloissa käydessä. Olen aina ollut kofeiiniherkkä, mutta nyt uuden ruokavalion myötä huomasin, että sain todella voimakkaita tärinäkohtauksia tunti aamupalan ja aamukahvin jälkeen. Päättelin syyn johtuvan kofeiinista ja kun jätin kofeiinin kokonaan pois, en ole sen jälkeen enää kärsinyt oireista. Olen entistä enemmän yrittänyt vaalia sitä, että muistaisin pitää hetkisen lapsiperheen arjessa kiinni myös omasta vapaa-ajasta. Olenkin intohimoisesti alkanut taas harrastamaan joogaa.  Jokaisen joogatunnin jälkeen sitä tuntuu olevan jossain ihan eri sfääreissä. Tunnin jälkeen on niin rentoutunut ja vapautunut olo. Jos kamppailet terveydellisistä ongelmista, niin pienistä kuin isoistakin, niin lämmin suositus ayurveda konsultaatiolle. Itse kävin konsultaatiossa täällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti