22. lokakuuta 2017

Kohti hyvinvointia

Kiinnostukseni luonnonmukaiseen hyvinvointiin sai alkunsa reilu kolme vuotta sitten kun ystäväni tutustutti minut Young Livingin eteerisiin öljyihin. Painiskelin silloin iho-ongelmien kanssa ja olin jo ihan epätoivoinen ja valmis lähtemään vaikka poppamiehen luokse, jotta vain saisin ihoni kuntoon. No sain onneksi apua eteerisistä öljyistä, niin iho-ongelmiin kuin moneen muuhunkin asiaan ja ne ovatkin jääneet meille jokapäiväiseen käyttöön.  Silloin kun aloitin öljyjen käytön, olivat ne paljon tuntemattomampi käsite kuin nykypäivänä. Itseasiassa tällä hetkellä hyvin monet tuttavani käyttävät eteerisiä öljyjä enemmän tai vähemmän, lisäksi sosiaalisessa mediassa puhutaan tasaisin väliajoin eteeristen öljyjen ja yrttien parantavista vaikutuksista. Eteerisiä öljyjä käyttävät myös monet hierojat, aromaterapeutit ja ylipäätään vaihtoehtohoidoista kiinnostuneet ihmiset. Omalla joogasalillani järjestetään aromajoogatunteja, joissa eteeriset öljyt ovat kovassa käytössä. Tavallisillakin joogatunneilla siellä on diffuuserit yleensä päällä ja niissä pöhisee joku ihanan tuoksuinen öljy. Se tuo oman kivan lisänsä tunnelmaan.
Eteeristen öljyjen käytön myötä kiinnostuin myös terveellisemmästä ravitsemuksesta ja siitä, mistä ravintomme tulee. En ikinä ole ollut mikään roskaruoan syöjä, mutta herkkuja on mennyt senkin edestä. Halusin löytää näihin hieman terveellisemmän vaihtoehdon ja aloinkin tekemään jonkin verran raakaleivonnaisia sekä gluteenittomia ja sokerittomia leivonnaisia. Ensimmäiset leivokset lensivät ikävä kyllä roskiin. Vähitellen aloin kuitenkin löytämään toimivia reseptejä, joista todella tykkäsin ja pystyin syömään hyvällä omallatunnolla. Tämänhetkinen bravuurini on raakasuklaa, jota saatan välillä valmistaa useamman kerran viikossa testaillen eri versioita. Ehdoton suosikkini on piparminttu-riisikakkuraakasuklaa, jonka reseptin jaa myöhemmin blogissa.

Pyrin välttämään mahdollisimman paljon eineksiä, suosin luomua (paitsi jos hinta kolminkertainen) ja tietenkin kotimaisuus on tärkeää. Olen opetellut tekemään ruokia pavuista, soijarouheesta, kaurapohjaisista tuotteista, linsseistä, kvinoasta jne. Tuotteista, jotka olivat aiemmin minulle lähes tuntematon käsite. Myös smoothiet astuivat pari vuotta sitten kuvioihin ja niitä tulee valmistettua lähes päivittäin (kt. edellinen smoothiepostaus). On ihanaa, kun voi syödä suhteellisen puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Olo on silminnähden kevyempi ja mieli kirkkaampi, toisin kuin esimerkiksi raskaan pihviaterian tai kilon karkkipussin jälkeen.
Kasvissyönnin aloitin vajaa vuosi sitten ja sillä tiellä olen edelleen. Minua alkoi vain vähitellen kuvottamaan moni liharuoka. Lopulta söin lähinnä pelkkää kanaa ja kalaa. Sitten kiinnostuin vähän perehtymään tarkemmin lihantuotantoon, ympäristöasioihin ja lihan terveysvaikutuksiin ja se oli viimeinen niitti, miksi päädyin kasvissyöjäksi. Koen, että on eettisesti väärin syödä eläimiä. Miksi niiden pitäisi kuolla sen vuoksi, että me saisimme mässäillä niiden lihalla? Lisäksi esimerkiksi punaista lihaa ei edes lääkärit suosittele syömään sen aiheuttamien terveysriskien vuoksi (esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit). Suolisto ei myöskään ainakaan itselläni tykännyt lainkaan liharuoista, olo oli väsynyt ja tukkoinen eikä vatsa toiminut. Liharuoka ei ole ympäristöllekään kovin hyvä vaihtoehto. Ruoantuotanto nimittäin aiheuttaa viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä, eli saman verran kuin liikenne. Esimerkiksi maatalousmaasta vähintään 70 prosenttia menee lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon. Tästä aiheutuu paljon kasvihuonekaasuja, jotka rasittavat ilmastoa. Maatalous on osasyynä myös maailmanlaajuisesti niukkoihin vesivaroihin, sillä eläintuotanto kuluttaa peräti 70 prosenttia kaikesta ihmisen käyttöön ottamasta vedestä. Lisää aiheesta voi lukea täältä. Toivon, että ihmiset havahtuisivat vähitellen lihan aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin ja vaikka alkuun vähentäisivät lihansyöntiä. En halua tuomita ihmisiä, jotka syövät lihaa, sillä se on täysin jokaisen oma valinta. Itseäni kuitenkin huolettaa erityisesti ilmastonmuutosasiat, sillä ne ovat niin paljon läsnä arjessamme (viimeaikaiset sääilmiöt, massiiviset metsäpalot, hurrikaanit, ennätyksellisen kuumat kesät monessa maassa jne).

Toinen asia, johon aloin muutama vuosi sitten kiinnittämään huomiota, on kotona ja arjessa käyttämämme kemikaalit. Olet mitä syöt pätee myös näin: ”Olet mitä laitat ihollesi”.  Päivittäinen kosmetiikka, meikit, rasvat, shampoot, erilaiset kodinpuhdistusaineet, pyykinpesuaineet… you name it. Kaikki ne ovat täynnä kemikaaleja ja monesti ne ovat ikävä kyllä synteettisiä ja terveydelle haitallisia. Mietin, että olisi ihanaa kun voisin elää arkea, jossa tiedän käyttäväni puhtaita luonnonmukaisia tuotteita. Tuotteita, jotka eivät ole haitallisia elimistölleni tai ympäristölle. Käyttämämme pesuaineethan nimittäin liukenevat ympäristöön pesuveden mukana. Tämäkään muutos ei kerralla tapahtunut, vaan hiljalleen tuote kerrallaan vaihdon pesuaineet ja kosmetiikan ekologisiin vaihtoehtoihin. Tällä hetkellä taloutemme onkin lähes 100%sti kemikaaliton. Suurin haaste itselleni on ollut löytää tarpeeksi hyvät ja kestävät luonnonkosmetiikan meikit. Muutaman hutioston jälkeen olen löytänyt kuitenkin erittäin hyvät korvaajat aiempien tilalle. Onneksi markkinoilla oleva luonnonkosmetiikan valikoima on mielettömän suuri, eli valinnan varaa kyllä löytyy itse kullekin. Teen jossain vaiheessa aiheesta vielä oman postauksen tai useammankin, mutta tällä erää en tämän syvemmin aiheeseen aio pureutua.
Tässä oli nyt hieman pohjustusta siitä, miten olen päätynyt nykytilanteeseen elintapojen ja eettisten arvojen suhteen. Jos postaus herätti yhtään ajatuksia tai kysymyksiä, niin otan palautetta mielelläni vastaan! Haluan vielä painottaa, ettei tarkoitukseni ole kritisoida tai paheksua kenenkään muiden valintoja ja ratkaisuja. Lähinnä kerroin tässä omasta polustani kohti luonnonmukaista terveyttä, mutta tietenkin olisi ihana jos tämä vähän herättelisi ihmisiä miettimään, että voisiko olla muitakin vaihtoehtoja.

Tässä vielä loppuun pieniä vinkkejä, joilla tuet niin ympäristön kuin itsesi hyvinvointia.


  •        Pidä kasvispäivä 1-2krt viikossa
  •        Kierrätä roskat mahdollisuuksien mukaan (muovit, pahvit, lehdet, biojäte, sekajäte)
  •        Vaihda esimerkiksi pyykinpesuaine ekologisempaan (Ecover on todella hyvä)
  •        Muista ottaa kestokassi kauppaan mukaan, jottei sinun tarvitse ostaa montaa muovikassia (tässä itselläni parantamisen varaa)
  •        Suosi luomua jos vain mahdollista ja budjetti sallii sen
  •        Kokeile pitää herkkupäivä kerran viikossa ja nauti viikolla ns. terveellisempiä herkkuja jos koet siihen tarvetta (raakasuklaata muutama palanen, taateleita jne).
  •        Unohda ajattelutapa, että yhden ihmisen valinnoilla ja tekemisillä ei ole mitään väliä. Se ei pidä paikkaansa!
  •        Ole armollinen itsellesi, jos et heti omaksu uusia tapoja!


Iloa päivääsi <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti