28. lokakuuta 2017

Intialaista päähierontaa oppimassa

Kävin juuri parin illan mittaisen intialaisen päähierontakurssin. Kurssille lähdin oikeastaan silkasta mielenkiinnosta, halusta tutustua aiheeseen sekä myös eteeristen öljyjen käyttö osana hierontaa kiinnosti kovin. Vaikka koulutukseltani olen sairaanhoitaja, kiinnostavat luonnonmukaiset hoitomuodot ja kaikki niihin liittyvä minua todella paljon. Jos vain ajan suhteen olisi mahdollista, kävisin paljon enemmän erilaisilla kursseilla oppimassa uusia taitoja. Uuden oppiminen on näin aikuisiällä jotenkin paljon jännittävämpää kuin silloin kouluaikoina. Ensi kuussa on tiedossa Chakroihin ja eteerisiin öljyihin liittyvä kurssi. En malttaisi odottaa tuota kurssia, sillä luennoitsijakin on aivan huippu tyyppi ja aihealue on minulle täysin uusi. 
Intialainen päähierontakurssi oli kansanopiston järjestämä, eli hinta ei kyllä päätä huimannut. Kurssin pitäjänä toimi ihana tuttavani Mirja Poikkeus, jonka olen tuntenut ihan pikkutytöstä saakka. Hän minut oikeastaan kurssille houkuttelikin. Kurssilla käytiin lyhyesti läpi teoriaa Intialaisesta päähieronnasta, jonka jälkeen harjoittelimme vaihe vaiheelta pareittain päähierontaa. Liikkeet olivat monipuolisia, joten missään vaiheessa hoito ei käynyt pitkästyttäväksi, päinvastoin. Aikaa hierontaan kuluu noin 30 minuuttia, mutta halutessaan sen voi typistää 15 minuuttiin tai vastaavasti venyttää vaikkapa 45 minuuttiin. Aluksi ajattelin, etten ikinä muista kaikkia liikkeitä ulkoa, mutta toisena kurssipäivänä ne kummasti muistuikin kaikki mieleen. Odottelenkin jo miestä kotiin, että pääsen antamaan hänelle päähieronnan eteerisillä öljyillä rauhallisen musiikin soidessa taustalla ja kynttilöiden palaessa. En suinkaan mitään uraa ole tästä itselleni suunnitellut, mutta ainakin nyt aviopuoliso pääsee koekaniiniksi ja sitten toki teen tätä kaikille halukkaille ystäville, lähipiirille ja muillekin. 

Kerron tässä hieman teoriaa intialaisesta päähieronnasta, jota kurssilla kävimme läpi. intialainen päähieronta pohjautuu 1000 vuotta vanhaan intialaiseen perinteeseen ja elämäntieteeseen (ayurvedaan), jonka mukaan terveys koostuu fyysisestä, henkisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista sekä niiden tasapainosta. Intialainen päähieronta on Lontoossa asuvan intialaissyntyisen osteopaatin ja hierontaterapeutin Narenda Mehtan kehittämä hoitomuoto, joka löysi tiensä suomeen vuonna 1999 Mehtan oppilaan Dee Ahernin myötä. Intialainen päähieronta lievittää arkielämän stressiä ja tepsii särkeviin sekä jäykkiin niskahartiaseudun lihaksiin. Se on yksinkertaista ja rauhoittavaa hierontaa. Hieronnassa käsitellään niska-hartiaseutu, käsivarret, pään alue, kasvot sekä korvalehdet. Hieronnan vaikutukset kestävät jopa 2-3 päivää. Ensimmäisen hierontaillan jälkeen oloni oli todella rentoutunut, rauhallinen ja silti energinen. Unikaan ei meinannut heti tulla. Toisen hierontaillan jälkeen huomasin aamulla, että minua hikoilutti todella paljon ja hiki myös haisi voimakkaalle (uskokaa tai älkää, mutta mulla ei siis ikinä haise hiki). Luulen, että kuona-aineethan ne sieltä lähti kiertoon, mikä on siis todella hyvä juttu. Kuona-aineet ovat elimistön "jätettä" eli myrkkyjä, jotka kertyvät elimistöön mm. elintavoista, ymäristöstä, kemikaaleista, tupakoinnista, alkoholista tai ravinnosta (väriaineet, säilöntäaineet). Meillä kaikilla on niitä enemmän tai vähemmän.


Miten intialainen päähieronta vaikuttaa:

- vapauttaa verenkierron pään ja niska-hartiaseudun alueelta
- tehostaa kuona-aineiden poistumista
- vahvistaa hiuspohjan verenkiertoa
- parantaa keskittymiskykyä
- selkeyttää ajatukset
- helpottaa henkistä väsymystä
- helpottaa oloa migreenikohtauksen jälkeen
- tasapainottaa autonomista hermostoa
- vähentää stressiä
- rentouttaa lihasjännityksiä
- lisää nivelten liikkuvuutta
- helpottaa/poistaa kiputiloja kuten jännityspäänsärkyä
Hoidon esteet on tärkeää huomioida. Näitä ovat kuume ja tulehdustilat, tarttuva ihosairaus, akuutti tapaturma tai avovammat, syöpä tai muu vakava sairaus, epilepsia, valtimonkovettumatauti, aivoverenkiertoon tai muuten pään alueen verenkiertoon liittyvä häiriö tai sairaus, nikamatulehdus sekä akuutti migreenikohtaus. Myös vähänkään epävarmoissa tapauksissa kannattaa olla yhteydessä omaan hoitavaan lääkäriin.


Mikäli haluaa hieronnassa käyttää eteerisiä öljyjä tukemaan vaikutusta, kannattaa asiakkaalta kysyä, mistä tuoksusta hän pitää ja minkälaista vaikutusta hän hoidolta haluaa; stimuloivaa, rentouttavaa, rauhoittavaa, lihasjännityksiin tukevaa jne. Eteeriset öljyt tulee aina laimentaa ja ne kannattaa hieroa hoidon aluksi käsivarsiin ja hartioille. 

Mikäli kaipaat ihanan rentouttavaa hetkeä arjen kiireiden keskelle,  suosittelen lämpimästi intialaista päähierontaa.  Voit olla minuun yhteydessä sähköpostilla janna.huusko@gmail.com. Hintatasokin on todella edullinen. (huom. vain pk-seutu ja lähialueet)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti