23. lokakuuta 2017

Ihana tuoksujen maailma

Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, kiinnostukseni luonnonmukaisuuteen sai alkunsa eteerisistä öljyistä. Mitäs nämä öljyt sitten ovat? Eteeriset öljyt ovat kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista saatavia aromaattisia öljyjä. Niiden voimakkaasti tuoksuvilla aineosilla voidaan aktivoida sekä ihmisen fysiologisia toimintoja että tunne-elämän tasapainoa. Eteeriset öljyt eivät suinkaan ole mikään uusi keksintö, onhan ne mainittu Raamatun teksteissäkin. Itämaissa eteerisiä öljyjä on aina käytetty enemmän tai vähemmän. Länsimaihin ne ovat puolestaan rantautuneet hieman myöhemmin. Varsinkin nyt kun luonnonmukaisuus tuntuu olevan tietyllä tavalla pinnalla, niin ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita vaihtoehtoisista hoitomuodoista ja tuotteista, joilla voivat tukea hyvinvointiaan. 


Luulen, että suurin osa ihmisistä mieltää eteeriset öljyt tuoksuina, joita käytetään hieronnan yhteydessä. Tämä toki pitää paikkansa, mutta sen lisäksi niistä on todella moneen muuhunkin. Monet ovat varmasti kuulleet erilaisten yrttien ja kasvien parantavista vaikutuksista? No sama homma pätee eteerisiin öljyihin. Ne ovat tosin vieläkin voimakkaampia vaikutuksiltaan, sillä pullossa on pelkästään 100% eteeristä öljyä, joka on nimenomaan se kasvin osa, jolla saadaan aikaan "parantava" vaikutus. Öljy on siis jo valmiiksi pullossa tarvittavassa muodossa, eikä sitä tarvitse enää uuttaa tai liotella missään liemissä.

Eteerisillä öljyillä on siis monia fyysisesti ja psyykkisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Ominaisuudet ovat mm. antiseptisia, desinfioivia, tulehduksia hillitseviä, immuniteettiä vahvistavia, verenkiertoa ja imunestekiertoa edistäviä, kipuja lievittäviä, elimistön kuonaa sekä nestettä poistavia ja hormonitoimintaa tukevia.


Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää aromaterapiassa, hieronnassa, tuoksulyhdyissä, jalkakylvyissä tai tuoksuina sekä joitain tiettyjä eteerisiä öljyjä myös sisäisesti nautittuna. Aromaterapiahieronnassa ja kylvyissä eteeriset öljyt imeytyvät ihon läpi ja kulkeutuvat keuhkojen välityksellä verenkiertoa myöten kaikkialle kehoon. Hengitettynä eteeristen öljyjen tuoksumolekyylit vaikuttavat aivojen kautta elintoimintoihin ja psyykeen. Sisäisesti nautittuna eteeriset öljyt vaikuttavat mm. ruoansulatukseen. 
Miten näitä öljyjä sitten käytetään? Yleisimmin öljyjä käytetään laimennettuna iholla. Young Livingin öljyjä käytetään vain 1-2 tippaa, jolla saadaan haluttu vaikutus aikaan. Öljyt kannattaa aina laimentaa, sillä ne ovat niin voimakkaita emmekä voi tietää, kuinka oma ihomme niihin reagoi. Pohjaöljyksi käy mikä tahansa muu öljy, paitsi rypsiöljy (esim. kookosöljy, manteliöljy, oliiviöljy, rypälesiemenöljy, jojobaöljy, arganöljy). Itse otan pumppupullosta yhden painalluksen kämmenelle ja tiputan siihen pari tippaa haluamaani öljyä, jonka jälkeen hieron öljyn iholleni. Vaikutuksen huomaa yleensä todella nopeasti. Eteerisen öljyn molekyylirakenne on niin pieni, että se läpäisee ihmisen solukalvon helposti. Joissain tutkimuksissa on kerrottu, että kuitenkin viimeistään 20 minuutissa eteerisen öljyn vaikutus pitäisi olla havaittavissa. 
Itse käytän eteerisiä öljyjä ihon hyvinvoinnin tukemiseen, ruoansulatuksen buustaamiseen tarvittaessa, sekä erilaisiin jomotuksiin mm. pään seudulla tai vatsassa, mielen virkistämiseen ja rentoutukseen. Ehdoton suosikkiöljyni on laventeli sen monipuolisuuden vuoksi. Kerron myöhemmissä postauksissa tarkemmin yksittäisistä öljyistä, jottei tämä teksti paisuisi romaaniksi. On hyvä muistaa, että niin eteerisissä öljyissä kuin vaikkapa kosmetiikkatuotteissa, ravinnepuolella, vaatteissa jne. on laadullisia eroja. Ystäväni on kiteyttänyt blogipostauksessaan hyvin tämän asian. Voit lukea postauksen täältä.


Herättikö postaus ajatuksia, kysymyksiä tai haluatko antaa palautetta? Vastaan mielelläni. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti